KISIR ve MERCİMEK KÖFTESİ

Benim için önemli 3 tane yemek kitabım var , BEREKETLİ OLSUN Gönül CANDAŞ ,BÜYÜK YEMEK KİTABI Emine BEDER ve RAMAZAN YEMEKLERİ Ümit USTA , aslında PORTAKAL AĞACIndaki tarifler genelde kusursuz oluyor .

Kısır yapmak istedim , geçmişte bir kaç kez yapmıştım ama tarifi hatırlamadığım için bu üç kitabımı karıştırdım , Ümit Ustada buna ilişkin tarif bulamadım :( Kısır a niyetlenince neden mercimek köfteside yapmayayım dedim.

Her iki kitaptaki tarifleri birleştirmeye ve aklıma yatan biçimde ikisinide yaptım , kısır da yeşillik az olmuştu ve rengi daha kırmızı olabilirdi , mercimek köftesine de maydanoz koymak iyi fikir değilmiş.Ama bence lezzetleri yerinde idi .Bu arada her iki tariftede kısır için kuru soğan önerilmişti birince çiğden ince doğranmış birinde ise yağda pembeleştirilen soğan deniyordu ama ben hiç kuru soğan kullanmadım .....

KISIR :
2 su bardağı ince bulgur
7-8 dal taze soğan ( artırmakta fayda var bize göre )
2 domates ( kabukları soyulmuş küçük küçük doğranmış )
1/2 demet maydanoz ( artırmakta fayda var )
3/4 limon
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası ( artırmakta fayda var )
Tuz

Bulgurun üzerine 2 su bardağı sıcak su dökülüp kapağı kapatılıyor 10 dakika kabarması için bekleniyor.Kalan malzeme doğranıp bulgura eklenip yoğuruluyor .En son yağ ve limon eklenip karıştırılıyor.

MERCİMEK KÖFTESİ
1 su bardağı ince bulgur
1 su bardağı kırmızı mercimek
2,5 su bardağı su
2 orta boy soğan
6-7 dal taze soğan ( artırmakta fayda var )
1/2 demet maydanoz ( hiç koymamak daha iyi )
1 çay bardağı sıvı yağ 
1 çorba kaşığı salça
Karabiber , pul biber ( birer çay kaşığı )
Tuz
1/4 limon suyu ( artırmakta fayda var )
Yıkanan mercimekler su ile iyice yumuşayıncaya kadar kaynatılıyor .Sonra ateşten alınıp üzerine bulgur ekleniyor ve kapak kapatılıyor( bulguru karıştırmakta fayda var ) 10 dakika bekletiliyor.Soğanlar küp küp doğranıp sıvı yağda pembeleşinceye kadar pişiriliyor ve salça eklenip yarım dakika kadar daha kavruluyor.Soğanlı harç geniş bir kaba alınıp üzerine tüm malzemeler eklenip yoğuruluyor.Ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp sıkılıp servise hazırlanıyor



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dikiş Makinamın Çözülmüş Sırları :)

Çaydanlık Örtüsü