Dikiş Makinamın Çözülmüş Sırları :)

Makinamı satın alalı yıllar oldu.Aldığım bayii bana hiçbirşey öğretmediği gibi kılavuz bile vermedi.Sadece içinden çıkan standart kurulum kılavuzu ve makina ile başbaşa kaldım.Kime ne sorayım bilemez durumda :( Singer uluslararası sitesine girdim bir iki bişi öğrendim , deneye yanıla yol almaya çabalarken , birgün bu SİNGER sitesinde gördüğüm değişik iğne ve ayakları almaya karar verdim , kendime bir liste yaptım ( sanki bu arada makinayı tam kullanabiliyormuş gibi , ama önüne geçilmez merak ve alma arzusu işte ).Beşiktaşta işyerime yakın olduğu için balık pazarı içinde küçük bir singer satış ve servisi buldum.Listemdeki birçok ayak ve iğneyi aldım ve kadıncağıza musallat oldum.Derdimi anlattım , makinam var herşeyim var ama bu makina hep bildiğini yapıyor beni dinlemiyor , ayarlayamıyorum , hızlı hareket ediyor , kumaşların altına ip topluyor , ip kesiyor falan falan , kadıncağız makinayı benden alsaydın sana özel ders yapabilirdim gibi saçma birşey söyledi sonrada makinanı al gel elimde kalmadı burada ben sana biraz anlatayım dedi.Ne matrak değil mi ben ataşaehirden makinayı sırtlanacam beşiktaşa ne o bana anlatacak.Epey inatla mücadele ile bana bir cd verdi.Meğerse bu cd makina yanında veriliyormuş ama bana vermemişler , kadıncağızda elimde bu cd olmasına rağmen bu kadar problem yaşamama şaşırmış.Neyse bu cd den epey birşey öğrendim , ayarları nasıl yapacağımı falan.Ben mutlu mesut bir yol kat ettim diye devam ederken , bir türlü kumaşın altında ip toplamasını , ipin sıkça kopmasını çözemedim.Bazen sorunsuz çalışıyor bazende beni çıldırtıyor , kendimce farklı ne ayar yaptım ki diye debelenip duruyorum.Singer servisi arıyorum belki bakım gerekiyordur diye , onlarda böyle bir hizmet olmadığını , bakımı yani temizleme ve yağlama işini kendimin yapmasını arıza durumunda servise gitmemi önerdiler.Bana göre gayette arızalı , elimdeki dökümanlara göre yapıyorum bende hata yok ama makina ip topluyor.Sonra bostancı tarafında bir servis buldum ama asıl yetkiliye ulaşamadım bir türlü.Derken bu patchwork kurslarım başladı ,fakat o da nesi oradaki makinalar adeta şiir yazıyor ama benim makinam bana dert yapıyor.Parama kıyamadım basit seriden aldım ondan oldu diye hayıflanıp duruyordum.Hocamda makinanı birgün al gel bakalım diyor ama ben bir türlü götüremiyorum.
VEEEE olan olduuuu , uzun zamandır amerikadaki sitede takip ettiğim bir bayan dikiş dersi açtı ve ders ücreti damping fiyata 12 dolara düşünce hemen kaptım.Ve fakat benim sorunum ne kadar küçük bir şeymiş !!!!! Eski proje müdürm hep derdi ki birşey anlatacaksan karşındaki sanki aptalmış ve hiçbirşey bilmiyormuş gibi anlatmalısın.Bir kez daha kendini saygı ile andım.Elimdeki dökümanların hiçbirinde bu kadar basit birşeye yer verilmemiş :( Ve hatta geçen gün Filiz AKIN ın bir röportajını dinledim , 40 yaşından sonra yemek yapmaya başlamış ve etrafındaki insanları aradığında göz kararı su koy , tuzunu ekle gibi hiçbirşey bilmeyene yardımcı olmayan tariflerde bulunmuşlar ve kadıncağızda benim gibi şaşkın olmuş.( bir başka seferde mutfaktaki bu hiç bilmezliğimi KURU FASULYE maceraları adı altında 17 bölümde ki hala devam eder yazacağım )
Sonuçta dedimki benim yaşadığımı kimse yaşamasın , bu konuya merak salan kişilere belki kısa yol olurum :)




İştee makinam bu , çokta yakışıklı değil mi ???Artık onunla daha mutlu bir birlikteliğimiz var :) :)İplik her daim makaranın altından gelecek şekilde yerine takılmalı ( ben bunu bilmiyordum , ve makaranın başına küçük stoperi takıyordum , oda tırnaklı olduğu için ipte makaranın üstünden geldiği zaman  takılıp kopuyormuş )

















Dikiş bittiğinde iğne kumaşa geçmiş kalıyordu , iğneyi çıkarmam gerektiği için yandaki bu yuvarlağı ileriye doğru döndürüyordum NE YAZIK Kİİİİ , aslında bu yuvarlaka hep kendine doğru çevirilmeliymiş.Bundan dolayı hep kumaşın altında ip toplanıyormuş   .Bu kadar mı basit olabilir benim bu büyük problemimin çözümü !!!!!
Makinanın altındaki masuraya ipi sardıktan sonra , ip hep sol tarafta kalacak şekilde , masura önce kılıfına sonra makinaya yerleştirilmeli imiş.





İŞTEEE BUYMUŞ BENİM SIKINTIM.ÇOK ŞÜKÜR AŞTIM :)

Yorumlar

Queen D'aries dedi ki…
Benim de bir türlü çözemediğim BÜYÜÜKKK problemlerimden biri de buydu, deneyeceğim :)) Aynen ben de kendi çabamla öğrenmeye çalışıyorum, internet kotasının canına okudum eğitim videolarını seyretmekten :)
tavsiye ederim ; http://www.youtube.com/watch?v=YaKQvRucaYQ , http://www.youtube.com/watch?v=IHh63Gm1eYw , http://www.youtube.com/watch?v=FpJNvDJs-ts ... hiçbiri Türkçe değil ama seyredince anlıyor insna gayet iyi :)
Unknown dedi ki…
Yalnız olmadığımı bilmek beni rahatlattı :) zaman içinde makinamla daha iyi anlaşmaya başladım :) darısı başınıza ..
Belle dedi ki…
Çok faydalı bır yazı olmuş. Henuz bır makinem yok hayalini kuruyorum ama bunların hic birini bilmediğim icin annemin makinasında hep aynı sorunları yaşıyordum :)
Melda dedi ki…
Merhaba, çok güzel anlatmışsınız dilinize sağlık. heycanla okudum çünkü bende makinemin dilini tek başıma çözmeye çalışıyorum ama alttan iplik toplama sorununu gideremedim :((( neden bilmiyorum bende fotoğraflarınız görünmüyorum. Alt makara kılıfına yerleştirilikten ipin solda kalmasını sağlıyorum ama kılıfı yuvaya yerleştirirken sanırım ipin yönünden ötürü ip sağda kalıyor. acaba ipin toplanmasına bu mu sebep olur?! yazdıklarınızı evde bi deniycem...bi de iplik tansiyonu önemli anladığım kadarıyla ?
Unknown dedi ki…
Merhaba :) , resimler benim yaptığım bir hatadan dolayı gözükmüyordu ne yazık ki , yavaş yavaş düzeltiyorum :( Singer cd sinden aldığım notları paylaşayım dedim , benim derdimi çokça çözdü ..
Düz dikiş = WİTH 0 / TENSİON 3 / LENGHT 3
Desenli dikiş = WİTH 5 / LENGHT 0 -1 ( deneyerek bulmak lazım )
Esnek dikiş = LENGHT S1
Esnek desenli dikiş = WİTH 5 / LENGHT S1
Sürfile = WİTH 5 / LENGHT 2
Fermuar = WİTH 0 / LENGHT 2

Bunlarıda dikkate alırsanız faydalı olur , birde ben en çok hatayı , dikiş sonunda iğneyi çıkarmak için yuvarlak düğmeyi yanlış yöne çevirmek ile yapıyormuşum aman dikkat edin hep kendimize doğru çeviriyoruz.Bu hatada ip toplanmasına sebep oluyor.

Kolay gelsin :)
hatice dedi ki…
Allah razi olsun, solda biraktim toplama isi bitti.
Unknown dedi ki…
bu gece bir saattir neden makinanin altinda iplik toplaniyor diye cildirirken yaziniza rastgeldim. Bastan yeni bri masura ile yazdiklarinizi uyguladim ve bingo sorunsuz dikti. Ama neden bu hata oluyor anlamiyorum. Masurayi dogru yerlestirdigimden eminim cunku 4-5 aydir sorunsuz dikiyorum. Masurayi yerlestirdigimden ustteki iplik masuranin ipligini yakalamiyor yarim tur yapip tekrar geriye gidiyor. Bilmem anlatabildim mi? Cildiricam. Son sefer uzun cimbiz gibi biseyle aldim ipligi sorunsuz dikti ama hep boyle mi olacak anlamadim. :(
Unknown dedi ki…
Allah sizden de razı olsun :)
Unknown dedi ki…
Merhaba :)
Tüm yazdıklarımı yaptıktan sonra hala sorununuz devam ediyorsa , yine tecrübe ettiğim kadarı ile seçtiğiniz iplik markasını değiştirmeyi denemelisiniz.Örneğin benim makinam singer ve Gütterman marka iplik dışında başka marka kullandığımda iplik toplanma ve kopma yaşadım ve bu marka dışında başkasını denemiyorum.Bunu öğrenene kadar harcadığım zaman ve iplik maliyetini hesaba kattığım zaman başka maceraya gerek olmadığını öğrendim.
Bu önerimi dikkate almanızı tavsiye ederim .Ancak 2 konu daha var paylaşmak istediğim ; bazen ismini bilemediğim iğneye gelmeden önce ipliği geçirdiğimiz hareketli bir metal çubuk var ya ondan iplik kurtulduğunda farketmiyordum buda kopma ve toplama yapıyordu son olarakta masurayı sararken iplik düzgün sarılmaz ise bir bölgeye çok sarılır veya dengesiz bollukla sarılır ise yine alta iplik toplanıyor.Bir de bunlara dikkat edin bakalım sonuç değişecekmi ? Benide haberdar ederseniz memnun olurum :) Kolay gelsin
Unknown dedi ki…
Kumaşın kalınlığı ve iğnenin numarasıda önemli uygun kumaşa uygun iğneyi seçmediğimiz zaman da dikiş güzel olmuyor ya da ip kopuyor.diğer konuda mekiğe sarığımız ipi gevsek sararsak dikiçte sorun yaşanmasına neden oluyor
Unknown dedi ki…
Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.
Unknown dedi ki…
Kumaşa uygun iğnenin seçimi mekiğe ipin düzgün sarılması da dikişi etkileyen sebeplerden makinamın yağlanması da dikkat edilmesi gerekenlerden.bende elektirikli olfuğu için hoz durumunu ayarlıyamıyorum
Unknown dedi ki…
Allah siZden razı olsun gerçekten beni kurtardiniz ellerinize sağlık nasıl bu kadar basit olabilir anlamiyorum 😊
Unknown dedi ki…
Dikiş makina dikiş yaparken birden yavaşladı ne yapmalıyım
Kiremithanem dedi ki…
Benim yakışıklı da iplik koparıp duruyor bi bakayım belki işe yarar ..dikiş ten soğutacak nerdeyse..basit anlatıma çok mu çok katılıyorum karşı taraf aptalca olmasa bile yeni başlayan veya yeni öğrenmek isteyen biri olabilir..sadelik işte her daim her yerde güzel ne edersin ;)
ali dedi ki…
Verdiğiniz bilgiler iççn teşekkür ederim. Peki volanı ters yöne çevirmememiz gerektiğini öğrendim. Ama bir defa ters çevirip iplik toplamasına sebep olduktan sonra bu durumu nasıl düzeltebiliriz.
Unknown dedi ki…
Masurayi doğru takın mekige,aynı zamanda kullanmadan önce yağlanmayin,işiniz bittikten sonra yağlayıcı,kumaşa baskı ayağının yayını kumasa göre ayarlayın.
Unknown dedi ki…
Merhabalar benim makinaMDA geri dikiş yaparken iğne kiriyor neden olabilir acaba?
Unknown dedi ki…
BİZİMKİDE İP TOPLUYOR NE YAPABİLİRİZ
Adsız dedi ki…
Bir kaç ay önce büyük bir hevesle gidip dikiş makinesi aldım uzun zamandır hayalimdi ama altdaki iplik toplanması nedeniyle dikiş dikme hayalim kabusa döndü üstü güzelce dikiyor ama altı hiç dikmiyor defalarca denedim büyük bir hevesle oturuyorum makineni başına sinir krizlerine girip kalkıyorum
Unknown dedi ki…
Merhaba :)
Bence birinci adım sinir yok :) , çünkü ne zaman bende çok sinirlenir isem adeta bana inat makinamdaki sorun çözülmüyor :( , derin bir nefes alıp bırakıp kalkıyorum , biraz dolaşıp dikkatimi dağıtıp geri döndüğümde sorunumu daha rahat çözüyorum ve genellikle de iplik hareketli olan iğneden önce ki iplik geçirdiğimiz yerden çıkmış oluyor :) :)
Yinede makinayı aldığınız yer ile görüşürseniz onlar daha çabuk sorunu çözebilirler diye düşünüyorum ,
Hevesinizi kırmayın sabır herşeyi yener :)
Kolay gelsin
Adsız dedi ki…
merhaba ben de yeni makine aldım ve henüz kurma aşamasındayım, ancak iplikleri taktım tam çalıştırdığımda mekik yuvasına alt iplik sıkıştı ve volan dönmüyor. bu kopmış ipliği de elle çıkarmak mümkün değil, bu ipliği nasıl temizleyip çalıştırablim? servise götürmeden yapılabilir mi?
Unknown dedi ki…
Merhaba , öncelikle makinanız hayırlı olsun :)
Volanı çok zorlamayın , ben genellikle nakış makası ile dolanmış iplikleri kesiyorum ve cımbız yardımı ile topluyorum.Mekik etrafınada dolanan iplikleri de keserek toplayabileceğinizi düşünüyorum .
Bir resimde gönderirseniz daha iyi anlaşılabilir.Anladığım problem ise servise götürmeden halledebilirsiniz .
Kolay gelsin

Bu blogdaki popüler yayınlar

Çaydanlık Örtüsü

KISIR ve MERCİMEK KÖFTESİ