Kayıtlar

FIRINDA BALIK

Bu tarifi yine SULTANPARK İlke Hanımdan öğrendik.Çünkü pişirdiği balıklar enfes oluyordu.Ne yazık ki ben balık elleyemiyorum nedendir bilemem ?? Tembellik de olabilir , hiç pişirmediğimden olabilir , ölmüş birşeyi tutmak hoşuma gitmiyor olabilir :( Kafası üstünde servis edilen balığı yemektende hoşlanmıyorum.ŞIMARIKLIK tan mıdır nedir bilemem ama :) Bizim evimizde balıkları sayın kocam pişirir , hem öyle güzel yapar ki canınız çeker valla :) Güzel ve leziz balık yemeğe beni öyle alıştırdı ki canı sağolsun lokantada balık yemek istemiyorum.Anladığım kadarı ile işin sırlarından biri balığı temizlemek çünkü temizlerken o kadar dikkatli ve uzun uzun çalışıyor ki kocacın :)Hangi balığı pişirse lokum oluyor lokummmm Gelelim fırında tuzlu balığa , fırın yüksek ısıda uzun süre ısıtılıyor , bir sır da bu imiş :) Tepsiye yağlı kağıt seriliyor , önce yuvarlak halka doğranmış soğanlar diziliyor , üzerine yine dilimlenmiş patatesler , en üstte özenle temizlenmiş balık,balığın üzeri b

Kışlık Hazırlıklara Devam Dolmalık Biber ve Menemenlik Domates

Resim
Biber dolmasını doldurup öyle saklamak istedim ama  bu tip işlerden anlayan adanalı becerikli arkadaşım bunu tavsiye etmedi.Aslında geçmişte artan dolmalık harcımı dondurmuştum sonra kullandığımda sayın kocam o dolmayı yemedi.Pirinçler çok fena idi.Bu tecrübemden dolayı banada mantıklı geldi bende biberlerimi pişirmeye hazır hale getirdim iyice kurumasını bekledikten sonra torbaladım.İlk defa deniyorum eğer lezzette bir değişiklik olmaz ise müthiş bir kolaylık olacak benim için  Kaynatmadan menemen konservesi Tarifini Cahide &Jibek ten aldım, bunuda ilk defa denedim , dilerim çok güzel olur.Gerçi tahminimden çok az oldu dolayısı ile bir kavanoz ağzına kadar dolmadı , onu bu hafta tüketicem .... Tencereye biraz sıvıyağ koyun ve küçük doğradığınız biberleri içine atın .Biraz sararttıktan sonra doğranmış domatesleri ve tuzu ilave edin. Menemen kaynamaya başladıktan yaklaşık 10-15 dakika sonra hala kaynıyorken temiz kavanozlara boşluk kalmayacak şekilde do

SOĞUK ÇORBA

Temmuz 2010 yaz tatilimizde KAŞ SULTANPARK a gitmiştik.Sıcak birgün öğle yemeğinde İLKE hanım bize soğuk çorba ikram etti , öyle leziz geldi ki bize :) Aslında son derece pratik ve güzel bir çorba yaz akşamlarında yenilebilir hem besleyici hem de serin , aslında hayatımda ilk defa soğuk çorba kavramı ile karşılaşmıştım belkide ilk olduğu için çok farklı gelmişti bana . Buğdayları kaynattıktan sonra , soğuyunca kavanoza koyup dolapta uzunca bir süre saklayabileceğimi söylemişti , İlke Hanım , yaptım ama tabii biz tüketene kadar küflendi , sanırım iki ya da üç seferlik haşlayıp saklamak bizim için daha doğru , bir su bardağı buğday yeterli bize diye düşünüyorum , sonuçta iki kişiyiz. Bildiğimiz cacık gibi hazırlanıyor salatalık yerine buğday kullanıyorsun , baharatla ve buzla desteklendi mi şahane oluyor.

Kışlık Taze Fasulyelerim Hazırr

Anneciğiminde katkıları ile iki haftadır kışlık faulye hazırlığı yapıyorum.Annem iki haftadır cuma günleri bana 3 er kilodan fasulye ve 2 kilo kadarda domates aldı.Tarifini kimden öğrendiğimi hatırlamıyorum ne yazık ki ama son birkaç yıldır hep yapıyorum ve kışın çok rahat ediyorum. Sayın kocam taze fasulyeyi çok seviyor ama ben hiç sevmem :) Tenceremin aldığı kadar fasulyeyi ayıklayıp yıkayıp sulu sulu tencereye koyuyorum , bir kilo fasulyeye yaklaşık 1- 2 adet domates rendeleyip üzerine koyduktan sonra orta hararette ocağı yakıyorum i kapağı kapatıyorum.Fasulyenin kokusu çıkana kadar pişiriyorum .Sonra soğutup torbalayıp deep freeze e , kışında direk soğanı zeytinyağı ile kavurup , domates püresi ve biber salçasını öldürdükten sonra açılmasını beklemeden fasulyeleri ekliyorum , bazen 10 dk. düdüklüde pişiriyorum , sayın kocama göre güzel oluyor.Kışın hemen hemen her hafta pişer bizim evimizde ..... Bu yılda tam 12 torba hazırladım , daha fazla yapamayacağım çünkü dola

Farklı bir limonata ...

Bu haftasonu limonatamı farklı denemek istedim . 8 tane limonun kabuğuınu rendeledim ve şekere 1,5 su bardağı şekere yatırdım.Şeker sulandıktan sonra , kabuğu rendelemmiş limonları suyunu sıkıp şekere ilave ettim.Şekere iyice eridi ve üzerine 14 su bardağı su ekledim , ve karışımı süzdüm, şişeleyip dolaba koydum.Sayın kocam bunu daha çok beğendi .Diğerine göre yapımı daha zahmetli ama daha lezzetli bence de...

Mutfağıma Yaz geldi!!!!! Limonata ve Frigo

Resim
Üniversite yıllarımda can dostumun annesi , yaz dönemlerinde biz çizim yaparken limonata yapardı.BAYILIRDIM.O içtiğim limonataların lezzetini tam olarak yakalayamasamda yine de yaklaştığım tarifim şöyle ; LİMONATA : 4 Adet Limon , 2 tanesini 1 su bardağı şeker ile rondodan geçiriyorum.Bu arada 6 Su bardağı suya diğer 2 limonu suyunu sıkıp dolapta soğumaya bırakıyorum .Bu süreç içinde şekerle karışmış limon beklemede kalıp iyice sulanıyor.Daha sonra soğuttuğum limonlu suyu bu karşımına ekliyorum ve süzgeçten geçiriyorum.Sayın kocam beğeniyor , hatta daha az şekerli yaptığımda daha leziz buluyor , o beğeniyorsa bence yeterince güzel oluyordur. Yaz akşamları soğuk birşeyler yemek keyifli oluyor , MADO kornet dondurma tabiki en favori dondurmam , o olmaz ise MAGNUM ikinci tercihim :) Tabiki çocukluğumda sinemalarda satılan frigo , hani yememin yasak olduğu ve büyük özenti duyduğum frigo benim için bir rüya.Bir kaç denemeden sonra çocukluğumdaki lezzete en yakın olan tarfim

TÜKENMEZ ŞERBETİ

Bir kere denedim ama çok güzel olmuştu.Bence meyve suyu yerine yapı içmeli.Hemde çok basit. Kavanoza meyveleri keyfinize göre doğrayıp koyuyorsun , ben elma, şeftali , üzüm ile yapmıştım ama her meyve ile denenebilir .Sonra Göz kararı şeker eklenecek , mayalanması için kavanozun içine birkaç tane nohut atılmalı.Alabildiğince su ilave edip kavanozun kapağını kapatıp , ışık almayan serin bir dolapta 15 gün bekletildikten sonra şerbet hazır.ilk bir haftanın sonunda kapağını açıp şeker miktarını kontrol edip istenirse şeker ilave edilebilir. Şerbet kadar su ilave ederek enfes bir içecek hazırlanır.Kavanozun suyu azaldıkça şeker ve meyve eklenebilir.